NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

Duurzaam leven hoeft helemaal niet zo duur te zijn

2 Minuten lezen

Naast het milieu verbeteren is geld besparen juist een groot voordeel van duurzaam leven.
Duurzaam leven kan op twee verschillende manieren. De eerste is door je leven wat aan te passen en bewuster om te gaan met je energieverbruik en de tweede is door te investeren in jouw woning. In deze blog lees je meer over beide manieren.

Bewuster om gaan met je energieverbruik

Duurzaam leven wil zeggen dat je bij je gedrag denkt aan het milieu en je energieverbruik. Zo is veel reizen met het vliegtuig of met de auto slecht voor het milieu en kun je ook in je huishouden met heel veel kleine dingen rekening houden. Deze kleine dagelijkse aanpassingen kunnen een groot verschil maken en op de lange termijn zul je dit ook zien op de energierekeningen.

Leef je duurzaam dan ga je de elektronische apparaten steeds minder gebruiken en zet je ze uit als je ze niet gebruikt. Uitzetten is beter dan op stand-by laten staan, want dan verbruik je alsnog onnodige energie. Ook voor lampen en andere apparaten geldt dit en je kunt zelfs de stekker uit stopcontacten halen bij sommige van deze apparaten.

Geld kun je ook besparen door minder te gaan consumeren, want je hebt minder boodschappen nodig dan je denkt. Daarnaast is het belangrijk dat je probeert om producten niet te snel weg te gooien en indien mogelijk hergebruikt. Het recyclen van producten en het scheiden van afval zijn ook twee belangrijke onderdelen van duurzaam wonen. Naast de genoemde manieren zijn er nog vele andere kleine dingen die kunnen bijdragen aan een duurzaam leven.

Investeren in duurzaamheid

De andere optie om duurzamer te gaan leven is door te investeren in jouw woning. Isolatiewerkzaamheden voor je woning zorgen ervoor dat je comfortabeler gaat leven, door de warmte die beter in huis blijft. Daarnaast zorgt isolatie voor flinke besparingen op de energierekeningen. Andere opties zijn bijvoorbeeld een warmtepomp of het laten installeren van zonnepanelen voor je dak. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 12.000 energieneutrale woningen. Dit wil zeggen dat deze woningen minstens evenveel energie opwekken dan dat er verbruikt wordt. Dit zijn vaak woningen die enorm goed geïsoleerd zijn en dus ook een dak met zonnepanelen hebben. De investeringen voor duurzaamheid kunnen flink oplopen, maar je hebt wel grote kans op hoge subsidies van de overheid.

Werk mee aan een beter milieu

Bewuster omgaan met je energiegebruik tijdens je dagelijkse leven zou ervoor moeten zorgen dat je geld gaat besparen en niet meer gaat uitgeven. De investeringen in een duurzamere woning zijn wel fors, maar kunnen er op de lange termijn juist voor zorgen dat je kosten gaat besparen. Zonnepanelen zijn hier een goed voorbeeld van, omdat je deze investeringskosten er gemakkelijk uithaalt, alleen gaan hier enkele jaren overheen. De zonnepanelen kunnen bijna 30 jaar mee en zodoende ga je jaren genieten van gratis zonne-energie. Het milieu verbeteren zou echter de belangrijkste drijfveer moeten zijn om te kiezen voor een duurzame woning.

Gerelateerde berichten
Energie

Besparen op je energierekening: de voordelen van een warmtepomp

1 Minuten lezen
Het kan je vast niet ontgaan zijn dat de energieprijzen, en met name de gasprijzen, de afgelopen tijd flink gestegen zijn. Daardoor…
Energie

Thuis energie besparen

2 Minuten lezen
Steeds vaker hoor je hoe belangrijk het is om energie te besparen. We moeten met zijn allen minder CO² uitstoten om het…
Energie

Welke criteria stel je aan je nieuwe energieleverancier?

2 Minuten lezen
Het kiezen van een energieleverancier is iets wat je weloverwogen wilt doen. Voor veel mensen is het niet enkel meer het zoeken…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *