NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Sociale huurwoning ingaan

2 Minuten lezen

De huizenprijzen in 2020 zijn opnieuw gestegen naar een recordhoogte. Rabobank en ABN-amro voorspelde in eind 2019 dat de gemiddelde huizenprijzen met zo’n vier procent zouden stijgen. Niets bleek minder waar en mede door de PFAS-, stikstof- en covid-19 crisis kan de doelstellingen uit het woningbouwplan 2018-2015 niet worden behaald. Hierin staat dat er gedurende 7 jaar 52.500 nieuwe woningen gebouwd moeten worden. Hiervan zijn er 17.500 bestemd voor sociale huurwoningen, 11.690 woningen voor midden-prijsklasse en 10.500 woningen voor studenten en jongeren. Met de grote tekorten aan woningen zijn mensen massaal overwaarde aan het betalen bij de aanschaf van een nieuwe woning. Zelfs een klein beetje overwaarde betalen is niet voldoende voor populaire woningen. Een makelaar vertelde in maart 2020 dat er soms wel eens meer dan 25.000 euro bovenop de vraagprijs werd geboden. Het verhuizen naar een nieuwe koopwoning moet voor veel mensen nog even op zich laten wachten. Voor de mensen die de wens hebben om een woning te kopen is het belangrijk om slim om te gaan met geld. Formuleer doelstellingen voor jezelf en omschrijf hoe je die gaat bereiken. Vaak wordt er gedacht dat er meer geld verdient moet worden terwijl besparende maatregelen evenveel verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks overstappen van energieleverancier waardoor de vaste lasten minder worden of het verduurzamen van de huidige woning. Een ander manier om geld te besparen is om de sociale huurwoning in te gaan. Veel jongeren hebben na het afronden van hun studie nog geen vermogen opgebouwd. Ze komen niet in aanmerking voor een koopwoning. Zodra studenten nog geen werk hebben gevonden, komen zij nog in aanmerking voor een sociale huurwoning. De maandelijkse lasten van de huur liggen dan een stuk lager dan wanneer je wordt gedwongen om particulier te huren. Wanneer je eenmaal meer gaat verdienen en nog woont in een sociale huurwoning, mag je erin blijven wonen maar niet overstappen naar een andere sociale huurwoning.

Alternatieve opties

Een andere optie is om te richten op een appartement in plaat van een koopwoning. Het kopen van een appartement is goedkoper dan een woning. Een appartement is een woning binnen een appartementencomplex. Vaak zijn dit grote gebouwen met een lift en een trappenhuis en bestaande uit gelijkvloerse woonoppervlak zonder een tuin. Bij het huren of kopen van een appartement krijg je te maken met VvE beheer. Je kunt dan niet zomaar je appartement aanpassen, daar is toestemming voor nodig. Bij het kopen van een woning hoef je alleen een vergunning voor verbouwen bij de gemeente aan te vragen terwijl je bij een appartementencomplex toestemming moet krijgen van het VvE beheer. Je koopt bij een appartement een appartementsrecht en je bent dus niet eigenaar van de woning, maar mede eigenaar van het gebouw. De VvE behartigd de gemeenschappelijke wensen. Zij zullen niet direct in de weg staan van interne verbouwingen. Mensen die vaak zelf koken kunnen hun keuken gewoon aanpassen naar eigen wensen. Hoewel een appartement een goed alternatief is, zijn appartementen beter geschikt voor ouderen dan voor kinderen. Bedenk daarom goed wat het beste aansluit op jouw wensen voor de toekomst.

Gerelateerde berichten
Huis

Rolluiken in Emmen: Waarom ze zo voordelig zijn voor jouw huis

2 Minuten lezen
Rolluiken zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren in Emmen. Ze bieden een aantal voordelen, zoals privacy, veiligheid, energiebesparing en bescherming tegen…
Huis

Waar kun je een garage voor gebruiken

2 Minuten lezen
De garage is vaak een vergeten onderdeel van een huis. Plus voor veel huiseigenaren is het zelfs een beetje een verloren ruimte….
Huis

Waar je aan moet denken wanneer je een nieuwe keuken gaat kopen

2 Minuten lezen
Wanneer je een nieuw huis hebt gekocht en dus op korte termijn gaat verhuizen is het belangrijk dat je goed voorbereid bent….
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *