NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Slapen

Wat heb je nodig om een slaapkamer op zolder te maken

3 Minuten lezen
zolderslaapkamer

Het omzetten van jouw lege zolder in een slaapkamer kan een fantastische manier zijn om de loze ruimte in je huis volledig te benutten. Zolders zijn immers zoveel meer dan enkel stoffige opbergruimtes. Als ze de juiste behandeling krijgen, hebben ze zelfs het potentieel om de mooiste kamer in een huis te zijn. De lage en schuine plafonds van een zolder zetten gewoon een bijzondere toon voor een wel heel intieme privéruimte.

In tegenstelling tot alle andere ruimtes in je huis, zijn er unieke trucs te bedenken om deze ruimte af te werken. Dit is ook iets dat veel creatieve speelruimte biedt. Van houten plafonds tot creatieve opbergoplossingen, het verbouwen van een zolder tot een slaapkamer kan een bijzonder leuk project zijn. Zolang je alles maar goed aanpakt.

Maak een plan

Voordat je begint met het plaatsen van muren en het bewerken van de zolder is het maken van een plan uiterst belangrijk. Denk hierbij onder meer aan de indeling, waar de stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen, et cetera, et cetera.

Met een slaapkamer op zolder zou je waarschijnlijk ook voor elke centimeter ruimte willen vechten die je hier kunt verkrijgen. Dus het bedenken van een aantal slimme ideeën om ruimte te besparen, kan deze kamer van heel standaard tot iets heel buitengewoons maken!

Houd rekening met je verwarming en ventilatie behoeften

Als jouw zolder nog geen verwarming en ventilatiesysteem heeft, schakel dan een expert in om de capaciteit van jouw huidig verwarmingssysteem te beoordelen. En zie of er niet een extra aansluiting toegevoegd kan worden om jouw zolder zo aangenaam te verwarmen.

Daarnaast is de plaatsing van een natuurlijke luchttoevoer onder een hellend dak ook heel belangrijk. Deze ventilatieproducten zijn veelal zelfregelend en alsook geluiddempend. Zulke ventilatieopeningen houden jouw dakruimte namelijk een stuk koeler, zelfs in de warme zomer.

Het plaatsen van een te openen dakraam is eveneens bijna een must. Het brengt niet alleen de broodnodige verlichting, maar het verricht alsook wonderen als ventilatieopening voor de aanvoer van frisse lucht.

Geld aan isolatie uitgeven

Eén van de allerbelangrijkste onderdelen van het verbouwen van een zolder is ervoor te zorgen dat je deze optimaal isoleert. Omdat het zich namelijk direct onder het dak van jouw huis bevindt, verliest het per slot van rekening aanzienlijk sneller warmte en koele lucht dan enig ander deel van jouw huis.

Als jij niet zeker weet welk type isolatie je hier het beste voor kunt gebruiken, vraag dan iemand bij jouw plaatselijke bouwmarkt om een goed advies.

Zorg voor elektriciteit op de zolder

Huur zeker een erkende elektricien in om ervoor te zorgen dat alle bedrading aan de wettelijke vereisten voldoet. Door een professional in te huren om zo de elektrische bedrading over de muren en het plafond te installeren, kun je veel van de veelvoorkomende problemen vermijden die de doe-het-zelf huiseigenaren vaak tegenkomen. De aansluiting in de verdeelkast moet uiteraard ook aan de wettelijke bepalingen voldoen.

Bouw een ondervloer

Als de balken op de vloer van jouw zolderruimte zichtbaar zijn, dan moet je beslist eerst een ondervloer aanbrengen. Start dit proces echter pas als alle elektrische en ventilatie installaties voltooid zijn. Om al het bijgeluid van jouw afgewerkte zolder via de vloer naar de rest van het huis te verminderen, kun je onder deze ondervloerplaten maar beter een extra isolatielaag toevoegen of voor een dikkere ondervloer kiezen.

De muren en het plafond afwerken

Als je klaar bent met het aanbrengen van alle isolatiematerialen, dan is het nu de juiste tijd om jouw muren af ​​​​te werken. Afhankelijk van de hoogte van jouw plafond, zou je wellicht voor een verlaagd plafond willen kiezen. Maar als je graag meer ruimte wilt besparen zou je tevens rechtstreeks gipsplaten op het plafond kunnen installeren.

Schilder deze gipsplaten vervolgens en zie hoe je zolder er nu al als een echte leefruimte uit begint te zien. Deze nieuwe gipsplaten moeten voor het schilderen nog wel eerst geprimed worden. Voeg na het primen ook ten minste twee verflagen toe om de gipsplaat een afgewerkt uiterlijk te geven.

Ga bij het uitkiezen van de kleuren voor jouw zolderkamer het liefst voor de lichtere kleuropties. Vooral als deze slaapkamer weinig ramen en weinig natuurlijk licht heeft.

Een vloerbedekking uitkiezen

Je bent nu al bijna klaar met je zolderverbouwing. De volgende stap is het uitkiezen en installeren van een geschikte vloer voor je nieuwe slaapkamer. Tapijt is een heel goede optie voor iedere zolder slaapkamer omdat dit helpt om een mogelijke geluidsoverlast te verminderen en eveneens een extra isolatielaag aan jouw vloer toevoegt.

Geniet nu van je zolder

De laatste stap is je verbouwde zolder verder in te richten! Jij kunt nu dus al jouw gewenste meubels en ander decoritems zoals verlichting en verduisteringgordijnen aanbrengen. Om zo van jouw nieuwe slaapkamer de ideale woonruimte te maken die je altijd al graag had willen hebben.

Gerelateerde berichten
Slapen

Hoe kiest u de perfecte kussensloop voor uw slaapkwaliteit en huidgezondheid?

4 Minuten lezen
De perfecte kussensloop vinden voor een goede nachtrust en een gezonde huid kan een uitdaging zijn. Met een paar handige tips, kunt…
Slapen

Wat moet je niet doen als je goed wilt slapen

2 Minuten lezen
Wist je dat enorm veel mensen last hebben van slaapproblemen? Veel mensen hebben slaapproblemen en dat zou zomaar kunnen komen door één…
Slapen

Hoe reinig ik een boxspring?

2 Minuten lezen
Tegenwoordig kopen veel mensen een boxspring aanbieding voor in huis. Een boxspring biedt veel voordelen, zoals een heerlijke nachtrust en comfort in…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *