NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Vastgoed

Wat is een maquette?

2 Minuten lezen
maquette van een dorp

Je staat nog in de bloei van je leven. Je bent lekker veel aan het werk om veel geld te verdienen. Je bent aan het sparen en niet zo een beetje ook. Over 5 à 7 jaar wil je je eigen huis laten bouwen. Jouw droomhuis. Je hebt zelf al een paar schetsen gemaakt maar je wilt een beter beeld krijgen van hoe jouw ontwerp in real life eruit zou zien. Misschien is een maquette laten maken bij maquettebouw Walraven wel een goed idee?

Wat is een maquette?

Een maquette is een model van een huis of gebied of project op schaal gemaakt. Een maquette is eigenlijk een kleinere versie van iets wat waarschijnlijk later gebouwd zal gaan worden. Denk aan bedrijfspanden. Wanneer er op een bepaald gebied gepland wordt om daar een groot bedrijfspand te bouwen gaat daar voorbereiding aan vooraf. Zo wordt eerst een ontwerp van hoe het bedrijfspand eruit gaat zien ontworpen. Je tekent iets op papier of ontwerp digitaal een design op je laptop. Deze schets kan je dan leveren en dan zal jouw pand zo gebouwd worden. Als je een stapje verder wilt gaan en jouw schets nog duidelijker wilt zien kun je kiezen voor een maquette.

Waarom kiezen voor een maquette?

Een maquette kan je een beter beeld geven van jouw ontwerp. Een maquette geeft een ruimtelijk inzicht in het ontwerp als het daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Door een kleine versie van jouw ontwerp te maken kan je jouw ontwerp visueel zien. Misschien zijn er wel gebreken of zaken die op papier niet opvallen maar wel op het moment dat je vanuit een andere hoek kijkt naar het ontwerp. Om een maquette te laten maken hoef je alleen maar jouw ontwerp plus bijbehorende afmetingen en foto’s van de omgeving te leveren. Een nieuw huis laten ontwerpen en bouwen is een hele uitdaging waardoor sommige mensen niet stilstaan bij het verhuizen wat ook moet gebeuren.

Ontwerpmiddel of presentatiemiddel?

Je kan een maquette op twee manieren gebruiken. Als ontwerpmiddel maar ook als presentatiemiddel. Wanneer jij nog in de ontwerpfase zit en denkt dat je wel een redelijk goede schets hebt gemaakt kun je een maquette laten bouwen om te zien of het gebouw als het er staat ook echt zo is als je in gedachten had. Dus kan je bijvoorbeeld kijken of het gebouw qua hoogte past in de omgeving of voor een hoop schaduw gaat zorgen in de buurt. Hier moet je rekening mee houden en eventueel bij de omgeving gaan peilen of zij hier geen punt van gaan maken. In de ontwerpfase kan een maquette dus een beter beeld geven voordat het ontwerp officieel gebouwd gaat worden. Maar wanneer jij jouw ontwerp al gereed hebt en klaar bent voor de volgende stap kan je jouw plannen gaan presenteren. Misschien houdt je wel een speciaal avondje om de buurt te informeren van de plannen en dan is een maquette perfect om aan anderen jouw ideeën te laten zien. Of misschien moet je wel investeerders aantrekken en dan is makkelijker om ze te overtuigen met een maquette dan met een schets.

Maquette

Een maquette is dus een model van een gebouw, huis of gebied die op schaal gebouwd is. Een maquette kan je een beter beeld geven van hoe jouw schets eruit gaat zien als hij gebouwd gaat worden. Hierin kan je over het hoofd geziene gebreken ontdekken en ook zien of het gebouw aansluit bij de buurt. Een maquette kan je dus als ontwerpmiddel gebruiken maar ook als presentatiemiddel om jouw plannen te verduidelijken voor anderen.

Gerelateerde berichten
Vastgoed

Huis verkopen: waar moet je op letten?

1 Minuten lezen
Het verkopen van een huis is een complexe beslissing. Er zijn talloze aspecten waar je rekening mee moet houden om een succesvolle…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *